19/5/2022

Het verhaal en de visie achter onze voetbal(school) activiteiten

Er is de laatste tijd in de landelijke media veel te doen geweest over de zogeheten commerciële voetbalscholen die grif gebruik maken van de voetbaldromen van vele jonge voetballers en hun ouders. Een discussie die we met interesse en tegelijkertijd volledig vanaf de zijlijn volgen. Onze voetbalactiviteiten zijn een aanvulling op de trainingen bij de vereniging en bieden extra sport en beweeg aanbod voor jongens en meiden die graag extra vlieguren maken.
De Arne Slot Voetbaldagen in Bergentheim. Een jaarlijks terugkerend event, op de geboortegrond van Arne Slot, voor jongens en meiden in Oost Nederland.

Hoe volgen jullie de landelijke discussie die gaande is over de zogeheten commerciële voetbalscholen?

Jakko Slot, partner FrontRow Skills & Fun: “Die volgen wij met veel interesse en tegelijkertijd volledig vanaf de zijlijn. Wat ik daarmee bedoel is dat onze aanpak afwijkt van de aanpak van de commerciële voetbalscholen waarover gesproken wordt in de landelijke media. Bij onze voetbaldagen worden geen scouts van Betaald Voetbalclubs (BVO) uitgenodigd, trainen we de deelnemers niet met de belofte dat de kans groot is dat je dankzij ons bij een BVO terecht komt en zijn we geen vervanging (of verbetering) van het trainingsaanbod bij de eigen vereniging en spelen we al helemaal geen oefenwedstrijden met ‘gescoute’ spelers. We zijn juist een aanvulling op de trainingen bij de vereniging en bieden extra sport en beweeg aanbod, in de vorm van voetbaltrainingen, voor jongens en meiden die graag meer willen trainen omdat ze simpelweg het spelletje voetbal erg leuk vinden!”

Dus als je als kind de droom hebt om profvoetballer te worden, kun je maar beter niet bij jullie gaan trainen?

Matthias Odding, oprichter FrontRow Skills & Fun: “Dat moet je natuurlijk wel in de juiste context zien. Natuurlijk motiveren en stimuleren wij onze deelnemers om beter te worden en om, buiten het trainingsaanbod op je vereniging, vaak te gaan voetballen. Hoe meer je voetbalt, hoe beter je basistechniek wordt en hoe meer plezier je in het spelletje gaat krijgen. Maar dat geldt bij ons voor iedereen. Dus als je net bent begonnen of wilt ontdekken of je voetbal leuk vindt, is het belangrijk om ‘vlieguren’ te maken en ben je dus bij ons welkom. Maar ook als je al langere tijd 2x in de week traint, in een selectieteam speelt en dus al best aardig kan voetballen, zal je om nog beter te worden, extra ‘vlieguren’ moeten maken. Wij zien onszelf dan ook meer als een soort voetbal BSO, waarbij we extra buitenschools voetbalaanbod aanbieden, in de vorm van verjaardagsfeestjes, clinics, trainingen en voetbaldagen voor jongens en meiden van alle niveaus.”  

“We doen er alles aan om onze voetbaldagen toegankelijk te maken voor iedereen. Jongen, meisje, talentvol of beginnend, iedereen is welkom!”

Helpen jullie dan helemaal geen kinderen die als droom hebben profvoetballer te worden? 

Slot: “Het is natuurlijk vrij normaal en van alle tijden dat je als jongen of meisje de droom hebt om profvoetballer te worden. Daar is helemaal niks mis mee en we stimuleren onze deelnemers ook echt wel om die droom achterna te gaan. Maar de kans dat je het redt is heel klein, de weg naar je droom is erg lang en onze invloed op het realiseren van die droom is nagenoeg nul. Al hebben we door de jaren heen al meerdere spelers gehad die aan onze voetbaldagen hebben deelgenomen en later bij een BVO zijn gaan voetballen. Maar als je dit als aanbieder van extra trainingsaanbod wilt gaan claimen, dan ga je volledig voorbij aan de rol van de vereniging. Je zult ons dan ook nooit horen zeggen dat een speler dankzij ons naar een BVO is gegaan, omdat de tijd dat de kinderen bij ons voetballen in geen verhouding staat tot de tijd die de talentvolle voetballers met een bal doorbrengen bij hun vereniging en op het schoolplein, pleintjes en grasveldjes in de buurt. Het gaat er ons juist om dat juist die kinderen die uit zichzelf (te) weinig tijd doorbrengen op pleintjes en veldjes gebruik maken van ons buitenschoolse voetbaltraining aanbod.  

Voetbal, plezier en ontwikkeling. De ingrediënten van alle voetbalactiviteiten van FrontRow Skills & Fun.

Jullie gebruiken vaak de woorden buitenschools in combinatie met voetbalopvang?

Odding: “Dat klopt en dit doen we ook heel bewust. Toen wij zelf nog jong waren, renden we na schooltijd naar huis voor een kopje thee of glas ranja met één van onze ouders. 10 minuten later verzamelden wij op een pleintje in de buurt om te gaan voetballen. Tegenwoordig gaan kinderen naar de buitenschoolse opvang, maken ze speelafspraakjes met een vriendje of worden ze opgevangen door opa en oma. Dit zorgt ervoor dat kinderen bijna alleen nog maar voetballen op de momenten dat ze in verenigingsverband spelen of trainen. Dit is 3 tot max 4 keer per week. In onze beleving veel te weinig.

Was vroeger dan alles beter?

Slot: “Dat hoor je ons zeker niet zeggen. Wat we wel zeggen en vinden is dat we zelf hebben ervaren hoe mooi sport kan zijn in je opvoeding en zeker ook hoe leerzaam sport is voor kinderen. Samen spelen, winnen of verliezen, je aanpassen aan de weerstand van je tegenstander, de sociale contacten in de kleedkamer (en met je leeftijdsgenoten op het veld) en gericht trainen om beter te worden. Het zijn allemaal zaken die je vormen en die kinderen meenemen in hun rugzak naar volwassenheid. Wij leefden de hele dag buiten. Nu is dat minder. We moeten kinderen dus echt helpen, stimuleren en motiveren om in beweging te komen en vooral om te blijven sporten!”

Hoe helpen, stimuleren en motiveren jullie kinderen om in beweging te komen?

Odding: “Wij geloven heel sterk dat je door enthousiast en motiverend te coachen, kinderen zoveel meer plezier kunt laten beleven. Dus de nadruk op onze voetbaldagen en activiteiten ligt op wat kinderen wel kunnen en hoe we ze kunnen stimuleren om nog beter te worden. Maar altijd vanuit een positieve benadering. We willen dan ook nooit horen dat onze trainers aangeven wat een kind niet kan, nee hij of zij moet de nadruk leggen op hoe goed een kind bepaalde oefeningen uitvoert. Iedereen kan een leuke training verzinnen. De manier waarop je kinderen coacht is echter bepalend of kinderen het ook echt een leuke oefening gaan vinden. En niet minder belangrijker, dat ze ook beter worden van twee of drie dagen trainen op onze Voetbaldagen. Maar wel in die volgorde, eerst plezier en door plezier te ervaren ga je beter worden.”

“Het is prachtig om te zien dat heel veel jongens en meiden iedere vakantie weer terugkomen op onze voetbalactiviteiten.”

Is dat kenmerkend voor jullie voetbalactiviteiten?

Odding: “Onze voetbalactiviteiten richten zich heel sterk op plezier, beleving, je balvaardigheid verbeteren en werken aan je zelfvertrouwen met jongens en meisjes van dezelfde leeftijd. Je zou het hoogdravend de vier pijlers onder onze voetbalactiviteiten kunnen noemen. We willen de kinderen het gevoel geven dat ze op onze dagen zichzelf even echt Messi of Mbappé kunnen voelen. Als je dit nastreeft dan moet je de organisatie daar ook volledig op inrichten. Dit betekent dus een echte openingsceremonie (net als bij een WK voetbal) maar zeker ook een finaledag waarin kinderen echt het gevoel krijgen dat ze de Champions League finale gaan spelen. En daar hoort dan een opkomsttune, vuurwerk, officiële scheidsrechters en een commentator bij. Dit soort dingen dragen bij aan een ervaring voor het leven. Want daar is het uiteindelijk om te doen. Kinderen moeten over 20 jaar nog weten dat ze hebben deelgenomen aan de FrontRow Skills & Fun voetbalactiviteiten.”

Beleving en afwisseling tussen trainen, toernooivormen en fun elementen. Kenmerkend voor de voetbaldagen!

Hoe lastig is het dan om jullie voetbaldagen voor iedereen toegankelijk te houden?

Slot: “Dat is hartstikke lastig en zonder onze partners en sponsoren is dit simpelweg onmogelijk. Want als je de tarieven die we vragen voor onze voetbalactiviteiten afzet tegen de tarieven voor reguliere BSO, dan zie je dat ons uurtarief voor opvang niet eens in de buurt komt bij dat van de BSO-instellingen. Daarom is het mooi om te zien dat onze partners hun maatschappelijke betrokkenheid tonen en ons helpen om de voetbaldagen en activiteiten voor iedereen toegankelijk te houden. Al is iedereen natuurlijk een lastig begrip, omdat we niet in de portemonnee van alle ouders kunnen kijken. Juist daarom zijn we ook zo blij met de samenwerking met de Bultje Foundation. Dankzij deze Foundation kunnen kinderen, die lid zijn bij een sportvereniging of cultuurinstelling via het Jeugdfonds Sport en Cultuur, kosteloos deelnemen aan onze voetbal activiteiten. Met deze samenwerking hebben we dit jaar nog weer een flinke stap gezet in het toegankelijk houden van onze activiteiten.  

Kortom, jullie doen er alles aan om de voetbaldagen leuk te maken en te houden voor een hele brede doelgroep.

Odding: “Absoluut! Toen ik 7 jaar geleden net begonnen was, heb ik wel eens geroepen: het moet vooral leuk zijn voor de deelnemers, maar ook voor mij als trainer. Inmiddels zijn we met een grote groep trainers en hebben we jaarlijks meer dan 1.000 kinderen op verschillende voetbalactiviteiten, maar de basis is voor mij niet veranderd. We willen met onze voetbalfeestjes (verjaardagen), clinics, trainingen en voetbaldagen kinderen echt laten genieten van het leukste spelletje dat er is. Het is dan ook prachtig om te zien dat heel veel jongens en meiden iedere vakantie weer terugkomen op onze voetbalactiviteiten.

We bieden extra sport en beweeg aanbod, in de vorm van voetbaltrainingen, voor jongens en meiden in Oost Nederland.

Check de website van VoetbalSkills of de Arne Slot Voetbaldagen om te zien waar de komende voetbal activiteiten plaatsvinden of om nog verder geïnspireerd te raken over wat we voor jou (zoon/dochter, club, bedrijf of event) kunnen doen.

No items found.
No items found.